Aandacht voor alle medewerkers

Geplaatst op

Hoe gaat het met je?
Deze vraag wordt in veel organisaties met regelmaat gesteld. Met name aan werknemers die ziek zijn. Maar de vraag wordt bedroevend weinig gesteld aan werknemers die niet ziek zijn en gewoon hun ding doen. Die volgens de afgesproken tijden op het werk verschijnen, geen ziekteverschijnselen vertonen en niet benedenmaats presteren. Blijkbaar is het dan voor veel werkgevers niet zo interessant om te weten hoe het met de werknemer gaat. Hierbij vraag ik aandacht voor alle medewerkers!

Aandacht voor alle medewerkers

Moet je eerst ziek worden en verzuimen om de aandacht van je werkgever te krijgen? In sommige organisaties wel.
Het is dan ook niet zo gek dat deze vraag een ander gevoel oproept dan oprechte aandacht, interesse en betrokkenheid.
Want wordt er met deze vraag eigenlijk niet gewoon geïnformeerd naar hoe lang het nog duurt voordat je weer gewoon aan het werk bent? Wanneer je je als werkgever niet dagelijks bezighoudt met de vraag hoe het met de werknemer gaat, maar pas (en alleen) wanneer iemand ziek is, dan heeft het er op zijn minst alle schijn van dat je het vraagt uit eigen belang.

Ook aandacht voor gezonde medewerkers

Gezondheid moet veel meer aandacht krijgen dan ziekte. Er moet meer geïnvesteerd worden (tijd, aandacht, ontwikkeling) in gezonde werknemers. En dus niet alleen in de zieke werknemers. Werkgevers dienen alle werknemers centraal te stellen, en zich voortdurend te bekommeren om het welbevinden van de werknemer en om de individuele behoeften. Dus ook aandacht voor gezonde medewerkers hebben. Op die manier bouw je samen aan een heel sterke band. Werknemers die zich gezien en gehoord voelen op het werk zijn veel gelukkiger met hun werk. En tevredener over de werkgever. Ze zijn ook productiever, dat is in menig onderzoek vastgesteld. Ze voelen zich meer betrokken en zijn loyaal.

Dat is niet alleen te merken aan dalende verloop- en verzuimcijfers, maar vooral ook aan het percentage gezonde en tevreden werknemers! Voor zieke medewerkers moet u het ook goed regelen. Lees hier verder over een plan van aanpak ziekteverzuim maar vergeet uw gezonde medewerkers niet!

Zit uw medewerker nog op de goede plek? Lees hier verder over zingevend werk.

De tijden zijn veranderd, werkgevers moeten op een andere manier met hun werknemers omgaan.
In veel organisaties is dit inzicht er wel maar is de cultuur op de werkvloer nog niet veranderd. Het centraal stellen van de werknemer vraagt een andere stijl van leidinggeven waarbij de dialoog met de werknemer de echte uitdaging is. En waarbij levensgeluk van de werknemer het doel is.

De privésituatie van de werknemer hoort hier ook bij. Want werk en privé kun je niet los van elkaar zien. Beide zijn van invloed op het ervaren van geluk en gezondheid. De werknemer neemt dit alles (zichzelf) mee naar het werk en dat is altijd goed te merken. Een gelukkige en gezonde werknemer is heel erg prettig voor iedereen. Niet alleen voor zichzelf, ook worden de collega’s aangestoken door het geluk van de ander.
En de klanten zullen het zeker ook merken. Win-Win-Win.

In 2020 was er subsidie vanuit de overheid beschikbaar om ook gezonde medewerkers te ondersteunen bij het onderzoeken, ontdekken en bewegen in hun loopbaan.
Op dit moment is er geen subsidie meer, maar het ontwikkeladviestraject is natuurlijk nog wel mogelijk. Lees hier over de inhoud en de kosten van dit ontwikkeladviestraject. En prachtige kans voor uw medewerkers!

Wij kunnen u ook helpen de communicatie met uw medewerkers te verbeteren en grip te krijgen op verzuim. Benieuwd hoe we dat doen?

lees hier over onze aanpak gezondheidsbevordering

Wilt u meer weten over ons, klik dan hier
Of neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek

Terug naar het overzicht