De kracht van schrijven

De kracht van schrijven is dat het verhelderend en therapeutisch werkt. De voordelen op een rijtje:

 1. Je schrijft je problemen en zorgen van je af

  Schrijven als therapie is eigenlijk niets anders dan op papier zetten wat er echt aan de hand is, waar je mee zit of wat je graag wilt bereiken. Door het op te schrijven wordt het echt. En je creëert hiermee ook meer rust en overzicht in jouw hoofd. Je hebt als het ware een ‘back-up’ gemaakt. En zaken waar je (te) veel over nadenkt, kun je op deze manier los laten wanneer je eens even aan iets anders wilt gaan denken of iets anders wilt gaan doen. Bijvoorbeeld slapen.

 1. Je krijgt inzicht in je gedachten

  Gedachten voelen vaak als de waarheid aan, maar zijn beslist niet objectief. Door op te schrijven wat je denkt kom je er wellicht achter dat je gedachten niet realistisch zijn, dat je heel negatief denkt of dat je je vaak zorgen maakt. Hierdoor word je je bewust van je gedachten en patronen. Pas dan kun je er ook iets aan gaan veranderen.

 1. Je krijgt een realistischer beeld van je gedrag

  Vaak vergeten we snel hoe we iets hebben gedaan, hoe vaak of hoe lang. Wanneer je terugdenkt aan wat je gedaan hebt dan is dat vaak niet conform de werkelijkheid. Denk maar eens terug aan gisteren. Wat heb je precies gedaan en hoe lang? Bijzonder toch, hoe snel details vervagen? Wanneer je echter vandaag een dagboek bijhoudt en opschrijft wat je doet, wanneer en hoe lang, dan zul je merken dat je veel meer belangrijke details vastlegt en onthoudt. Door te schrijven kom je veel dichter bij de werkelijkheid.

 2. Het is een manier om je gevoelens te uiten

  Wellicht weet je goed wat je denkt en voelt, maar durf je dit nog niet goed uit te spreken. Door ze wel op te schrijven zet je een eerste stap in de goede richting. Misschien is het zelfs voldoende voor je, of je kunt op basis van je dagboek of brief alsnog het gesprek aangaan met de ander. Je bent dan heel goed voorbereid op wat je wilt gaan zeggen.

 3. Je krijgt overzicht en inzicht in je kansen en mogelijkheden

  Schrijven doe je niet alleen om je problemen op te schrijven, maar ook om jezelf beter te leren kennen en naar oplossingen te zoeken. Wat zou je kunnen doen als alles mogelijk was? Wat zou jij misschien een ander in een soortgelijke situatie adviseren? Wat kies jij en hoe pak je het aan?

Door te schrijven krijg je inzicht in jouw gedachten, gevoelens en gedrag zodat jij jezelf en jouw situatie beter kunt begrijpen.
En je krijgt inzicht in de mogelijkheden die je hebt om je doel te bereiken. Een geschreven plan van aanpak werkt ook nog eens bijzonder motiverend.

Wil je meer weten over de kracht van schrijven of over een schriftelijk begeleidingstraject?
Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.

Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies