Frequent verzuim aanpakken
Het is op z’n minst opvallend als iemand zich een paar keer per jaar ziekmeldt. Dit is een signaal om heel serieus te nemen, zowel door de werkgever als door de medewerker zelf. Frequent verzuim moet je daarom goed aanpakken!
Maar best veel medewerkers zien er de ernst niet zo van in. Ze trekken hun schouders er bij op. Ik kan er niks aan doen. Het overkomt me.
Andere werknemers lopen regelmatig tegen hun grenzen aan, vinden dat wel vervelend maar melden zich op zo’n moment eventjes ziek en hopen dat daarmee de kous af is. Maar ook dat is niet gezond en geen houdbare situatie. Beter zoek je dan samen naar een goede oplossing. Want de medewerker moet nog vele jaren mee he? Realiseert hij zich zelf wel waar hij op af stevent wanneer hij zichzelf en deze situatie geen halt toeroept?
Het frequent-verzuimgesprek
Eén van mijn vorige posts op LinkedIn over het frequent-verzuimgesprek riep veel reacties op. Ik kreeg berichten van leidinggevenden over uitschieters van meer dan 10 keer ziek in een jaar tijd. Wat me in elk bericht duidelijk werd: frequente verzuimers vreten energie en zijn om moedeloos van te worden.
Maar heel eerlijk: dat ligt niet aan je medewerkers, maar aan jezelf. Want je kunt er echt heel anders mee omgaan.
Om te beginnen preventief.
Vanaf het begin van jullie samenwerking ben je met elkaar in gesprek over werkplezier, gezondheid, talenten en bevlogenheid, autonomie, loopbaanperspectief etc.
En daarnaast geef jij informatie over hoe het bij jou in z’n werk gaat: je geeft de kaders aan, wensen, consequenties, mogelijkheden, wegen, noem het maar.
Als voorbeeld: 3 keer verzuimen in een jaar zien we als een teken. Dat is het moment dat we in gesprek gaan over wat er anders moet of beter kan. Lukt het dan na 1 of 2 of 3 pogingen (jij kiest het moment) niet om de verzuimfrequentie omlaag te brengen, dan bieden we je een loopbaantraject aan om een goed plan voor de toekomst te maken. Want we gunnen jou een werksituatie waar je veel energie van krijgt en die perfect past.
Of bedenk een andere strategie, maar zorg ervoor dat het vooraf bekend is wat de medewerker van je mag verwachten.
Je doet er alles aan om te voorkomen dat het nodig is, maar gebeurt het toch dat iemand zich ziekmeldt, dan heb je goede gesprekken met elkaar. Je toont je betrokkenheid, je leeft je in, je denkt mee en doet allebei wat nodig is om het herstel te bevorderen. Duurt het verzuim maar kort, ook dan voer je nog een verzuimgesprek. Om de aansluiting met elkaar te behouden. Om te begrijpen wat er aan de hand was en of de ziekmelding voorkomen had kunnen worden.
Download hier ons een format voor een frequent-verzuimgesprek.
Frequent verzuim aanpakken
Realiseer je steeds: het is niet normaal om je regelmatig ziek te melden. Het is een teken dat er iets niet zo lekker gaat. En daar moet je op tijd bij zijn want frequent kort verzuim is een voorbode van langdurig verzuim en uiteindelijk volledige uitval. Dat heeft onderzoek aangetoond. En dat is wat je natuurlijk wilt voorkomen.
Vanuit de allerbeste bedoelingen voor de medewerker maak je preventief afspraken en ga je volgens afspraak dus het goede frequent-verzuimgesprek aan. Wat kan de medewerker doen, wat kun jij doen, wat moet er gebeuren? Maar hoe dan ook: de verzuimfrequentie moet omlaag. Want hier wordt niemand gelukkig of beter van.
https://gb-ziektepreventie.nl/effectieve-verzuimgesprekken-van-melding-tot-frequent-verzuimgesprek/
Vandaag beginnen, morgen betere gesprekken, overmorgen minder verzuim.