Gezond gedrag leren

Geplaatst op

Gezond gedrag leren moet leuk en eenvoudig zijn. Dan heeft het leren de beste kans van slagen! Lees hier hoe u een leuke, eenvoudige en effectieve interventie kunt kiezen.

Wanneer u kiest voor gezond gedrag leren dan is het belangrijk om in elk geval aandacht te besteden aan

  1. een gezonde copingstijl
  2. het gezond omgaan met omgevingsfactoren

Want door op een gezonde manier te reageren op gebeurtenissen en omgevingsfactoren heeft u al veel gewonnen!

1. een gezonde copingstijl

Mede door veranderende wetgeving en arbeidsmarkt wordt de rol van de werknemer in een organisatie anders. En hiermee ook de verwachting: meer verantwoordelijkheid, meer eigen regie, zelfstandiger en flexibeler. Dit vraagt iets van de werknemer. In veel gevallen vraagt deze verandering een persoonlijke ontwikkeling en groei van medewerkers en van de leidinggevenden.

Maar er gebeurt meer in het leven dan alleen veranderingen op de arbeidsmarkt en het werk. Gedurende het leven zijn er voortdurend veranderingen, ook in de persoonlijke levenssfeer en omstandigheden. Soms heeft iemand er wel invloed op, maar soms ook helemaal niet.
In alle gevallen vraagt het een aanpassing van gedrag. Deze aanpassing is nodig om tevreden en gezond te blijven. Daarom wordt er ook wel gesproken van een leven lang leren.

Gezond gedrag leren begint met kennis. Door meer te weten over gezondheid en gezond gedrag kunt u betere beslissingen nemen over wat u uiteindelijk wilt leren en wilt veranderen.

Gezond gedrag leren gaat ook over gezond reageren. Over coping. Het is waardevol om een goede copingstijl aan te leren. In dit filmpje wordt uitgelegd welke verschillende copingstijlen er zijn, welke goed werken en welke minder gezond voor u zijn.

Verschillende copingstijlen»

2. omgaan met omgevingsfactoren

omgaan met omgevingsfactoren

Omgevingsfactoren zijn alle factoren buiten u zelf. Dat zijn dus heel veel factoren en die hebben allemaal invloed op uw gedrag. Althans, er is een grote kans dat omgevingsfactoren uw gedrag beïnvloeden.
Het goed leren omgaan met omgevingsfactoren is van cruciaal belang voor de gezondheid.
Om een beeld te krijgen van welke omgevingsfactoren er zijn en hoe u effectief kunt omgaan met omgevingsfactoren hebben we weer een filmpje gemaakt.
Klik hieronder voor het filmpje:

Gezond gedrag leren is niet altijd makkelijk maar het is zeker te doen! Graag vertellen we u meer over hoe wij dat doen en welke factoren verder nog van belang zijn bij gedragsverandering. Wij baseren onze aanpak op verschillende wetenschappelijke theorieën en onderzoeken.
Bijvoorbeeld naar motivatie (Self-Determination Theory), naar intentie (Theory of Planned Behavior en ASE Model) of vertrouwen in de gedragsverandering (Health Belief Model). En hoe we de verschillende leerfasen (Maslow) en fasen van gedragsverandering (Stages of Change) in onze trainingen hebben verwerkt. U leest er hier meer over.

Heeft u vragen, neem dan gerust contact op. Of lees eerst hier verder over onze aanpak gezondheidsbevordering

 

 

Terug naar het overzicht