Hoe kan ik assertiever worden?
Hoe kan ik assertiever worden?
We kennen ze allemaal wel; bepaalde situaties of omstandigheden waarin we niet makkelijk voor onze afwijkende mening uit durven komen of waarin we niet duidelijk aangeven wat we willen of voelen.
Situaties waarin we ons wat ongemakkelijk of onveilig voelen en waarin het zelfvertrouwen een beetje laag is. Dat is natuurlijk jammer, een gemiste kans of misschien zelfs vervelend maar meestal is het geen echt probleem.
Voor sommige mensen echter zijn er heel veel van zulke situaties en omstandigheden. Soms dagelijks. Bijvoorbeeld op het werk, in de vriendenkring of zelfs thuis in het eigen gezin. Ja, dan wordt het wel een groot probleem!
Wat is assertief?
Globaal betekent assertief het volgende:
1 helder en ontspannen kunnen zeggen wat je van iets vindt
2 voor jouw mening uit durven komen
3 met zelfvertrouwen in contact kunnen zijn met anderen
4 niet verlegen en niet bescheiden aangeven wat je wilt en nodig hebt
5 feedback kunnen geven en ontvangen
6 niet bang zijn voor een conflict of meningsverschil
7 grenzen herkennen, erkennen en aangeven
8 gevoelens uit kunnen spreken
Assertiever communiceren
Assertief zijn heeft alles te maken met communicatie en goed voor jezelf zorgen. Mensen die niet assertief zijn, of niet genoeg, zeggen niet wat ze echt vinden of wat ze graag willen. Ze laten hun mening vaak niet duidelijk horen en hebben daardoor vaak het gevoel dat ze onvoldoende gehoord of gezien worden. Ze gaan vaak over hun eigen grenzen heen en laten anderen ook over hun grenzen komen. Meestal omdat de eigen grenzen niet duidelijk zijn maar in elk geval worden de grenzen niet erkent en aangegeven.
De belangrijkste redenen dat mensen niet assertief en effectief communiceren zijn:
- weinig zelfvertrouwen
- geen realistisch zelfbeeld
- angst om niet aardig gevonden te worden / er niet meer bij te horen
- angst voor conflicten
De invloed van stress
Stress kan ook een rol spelen. En soms ook de verwachting dat de ander zo ook wel zal snappen wat je wilt, wat je bedoelt, wat je van iets vindt. Zonder dat jij het (weer) hoeft uit te spreken. Gewoon omdat het voor jou zo logisch en vanzelfsprekend is. Maar zo werkt het in de praktijk vaak niet.
Om gehoord en gezien te worden en er voor te zorgen dat er rekening wordt gehouden met jouw wensen, zul je duidelijk moeten zijn. Verbaal en non-verbaal moet het kloppen en in lijn zijn met wat je wilt bereiken.
Dat betekent vaak dat er oude (automatische) gedragspatronen doorbroken moeten worden. Dus iets nieuws leren en iets ouds loslaten. Dat is in het algemeen. Maar waarschijnlijk vraag jij jezelf af: “Hoe kan Ík assertiever zijn?”. Daarvoor moet je eerst in jezelf op onderzoek uitgaan. In de analysefase van onze training ga je op zoek naar wat de werkelijke reden is dat je nu doet zoals je doet. En wat je hiermee precies beschermt. Wanneer je dat helder hebt kun je gaan kijken of die bescherming wel nodig is en hoe het eventueel anders kan. Zo ontdek je, stap voor stap, hoe jij assertiever kunt zijn.
Hoe kan ik assertiever worden in de praktijk?
Assertiever communiceren is een leer- en veranderproces en uiteindelijk vooral een kwestie van oefenen en doen in je dagelijkse praktijk. Maar het heeft zoals gezegd een belangrijke reden dat je het doet zoals je het nu doet. Je hebt ooit een veilige manier van communiceren gevonden. Het kan dan ook heel onveilig voelen om op een andere manier (assertiever) te gaan communiceren. Het is daarom belangrijk om met je plan en tijdens het oefenen rekening te houden met deze redenen en met jouw persoonlijke waarden. Dichtbij jouw waarden blijven zorgt ervoor dat je het gaat durven om assertiever te communiceren maar wel op een manier die bij jou past. Want wanneer jouw nieuwe manier niet echt bij jou past, dan hou je het niet vol en zal je veranderproces uiteindelijk mislukken.
Persoonlijke assertiviteitstraining
Wat is assertief zijn voor jou en wat wil je leren? Wat is assertief en hoe kan ik assertiever worden?
Met onze persoonlijke assertiviteitstraining kun je het volgende bereiken:
- voor jezelf opkomen
- gezien en gehoord worden
- je eigen waarden kennen en daar ook voor staan
- meer zelfvertrouwen
- een realistisch zelfbeeld
- grenzen aangeven
- oud gedrag herkennen en aanpassen aan de nieuwe situatie
- op een heldere manier je mening geven
- meer initiatief nemen
Wat precies wil jij bereiken? Vertel het ons!
Lees hier over de training Assertiever worden
Meld je aan of stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.
Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies