Hoe kom ik weer in balans?

Geplaatst op

Hoe kom ik weer in balans?

Wanneer je goed in je vel zit voel je je positief, energiek, sterk, moedig en ben je ook productiever. Maar dat is soms makkelijker gezegd dan gedaan. Het is voor veel mensen een uitdaging om grip te houden op de tijd, op het to-do lijstje, op alle (sociale) activiteiten en verplichtingen en op de eigen energievoorraad.

Van tijd tot tijd kijk ik terug op een voorbije periode en leg ik vast welke vraag het meest werd gesteld door mijn cliënten. In verreweg de meeste gevallen ging de vraag over de energiebalans of over de werk en privé balans. Vragen waren bijvoorbeeld: “Hoe kan ik mijn werk en privé balans verbeteren?” of “Hoe kom ik weer in balans?”
Uit onderzoek van TNO is gebleken dat zo’n 17% van alle werknemers last heeft van burn-out klachten en een veel groter deel van de werknemers het heel lastig vindt om steeds weer een goede balans te ervaren. Om op een dag minstens evenveel energie op te doen als dat alles bij elkaar aan energie kost. Ook geven mensen verschillende klachten aan als slaapproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn, gespannenheid.

Klacht aanpakken of de (werk en privé) balans verbeteren?

Ondanks dat veel mensen een probleem ervaren met de balans is de vraag “Hoe kom ik weer in balans?” zelden de eerste hulpvraag. Deze behoefte wordt vaak eerst niet zo herkent. Bij aanvang van een traject gaat het meestal over een (lichamelijke) klacht en hoe iemand daar (zo snel mogelijk) vanaf kan komen. Al gauw wordt het tijdens een traject duidelijk dat de genoemde klacht een gevolg ergens van is, een symptoom van ‘iets anders’. Dan wordt het duidelijk dat we breder moeten kijken dan alleen de klacht. Dat ‘iets anders’ heeft vaak een behoorlijke invloed op de totale balans met als indirect gevolg dat er lichamelijke klachten kunnen ontstaan. Met een holistische aanpak kun je ontdekken wat de oorzaak van de disbalans en van de klacht is.

Wat is een holistische aanpak?

Holistisch betekent “geheel” of “allesomvattend”. Met een holistische aanpak wordt bedoeld dat de aanpak zich niet richt op de klacht maar veel meer op het geheel. Op de mens als geheel en in relatie tot de omgeving. Deze aanpak zorgt er voor dat niet de klacht wordt bestreden (symptoombestrijding) maar dat de oorzaak wordt gevonden. En vanuit dit nieuwe inzicht wordt ook duidelijk wat er moet veranderen om de klacht te laten verdwijnen en waardoor voorkomen kan worden dat de klacht opnieuw ontstaat.

Wat betekent (werk en privé) balans?

Er wordt vaak gesproken over de balans tussen werk en privé maar eigenlijk is dit geen juiste omschrijving van waar het volgens ons om moet gaan. De werk en privé balans betekent volgens ons het  “geheel” en is ook “allesomvattend”.
Het gaat over inspanning en ontspanning, over werk en vrije tijd. Het gaat over de balans tussen alle factoren die van invloed zijn op gezondheid en welzijn. Je kunt hierbij denken aan lichamelijke, psychische, mentale, sociale, emotionele en spirituele factoren. Maar ook aan erfelijkheid en omgevingsfactoren.
Wanneer er iets niet klopt, niet lekker loopt, te veel of te weinig of niet vrijelijk kan bewegen dan verstoort dat de balans. En dat ga je een keer merken.

Hoe kun je de (werk en privé) balans verbeteren?

hoe kom ik weer in balans?De werk en privé balans verbeteren betekent dus eigenlijk dat je alle factoren weer op elkaar afstemt tot je leven weer een harmonieus geheel is. En wanneer alle puzzelstukjes weer goed passen en het geheel weer in evenwicht is dan merk je dat ook! Je voelt je dan fit en vitaal. Je voelt je ontspannen, tevreden en lekker in je vel.

Om zo veel mogelijk in balans te blijven moet je regelmatig tijd nemen en aandacht schenken aan hoe het echt met je is en wat je werkelijk nodig hebt. En dat je dat dan ook gaat doen! Voor veel mensen geldt dat ze te lang doorgaan en onvoldoende (tijdig) bijsturen. Ook al zijn er signalen dat dat wel nodig is. Pas wanneer de (lichamelijke) klachten te lang duren of te veel hinder geven komt men tot de conclusie dat er misschien iets veranderen moet. Omdat er zo veel factoren een rol kunnen spelen en van invloed zijn op elkaar is het in deze fase vaak niet meer duidelijk wat precies de oorsprong van de klacht is.

De kip of het ei

Om die oorsprong te achterhalen is het nodig om op onderzoek uit te gaan. Dit doe je door echt stil te staan bij belangrijke vragen en te reflecteren op je dagelijkse leven. Je kunt dit zelfstandig doen maar met hulp is de slagingskans vele malen groter. Het is namelijk veel lastiger om de goede vraag te stellen (aan jezelf), dóór te vragen en open en zonder oordeel te luisteren naar je eigen antwoord. Of vanuit een ander perspectief naar je situatie te kijken en je eventuele blinde vlek te ontdekken. In de praktijk komt het er dan vaak op neer dat mensen kort en slechts oppervlakkig ergens aandacht aan hebben besteed om vervolgens op dezelfde (automatische) wijze door te gaan.

Speciaal voor iedereen die er wel echt mee aan de slag wil bieden wij een individuele training: Balans tussen werk en privé  (link toevoegen) Dit individuele traject is een compleet en maatwerk traject. Met behulp van onze interactieve e-learning onderzoeken we wat precies de oorzaak is van de disbalans. In de loop van het traject komt er een moment waarop de vinger op de spreekwoordelijke zere plek gelegd kan worden. Vaak wordt er iets ontdekt op het gebied van leefstijl of een belemmerend patroon, een belastende leefregel of een negatieve overtuiging. Deze zere plek kan heel veel last veroorzaken. Een last die uiteindelijk veel energie kost en waardoor de balans verstoord raakt. Sommige cliënten lopen al jaren en jaren met zo’n last, zonder het echt te beseffen. Maar zij ervaren er wel de klachten van.

Wanneer de oorzaak eenmaal is gevonden dringt de vraag zich natuurlijk op: “Hoe kom ik weer in balans en van mijn klacht(en) af?”

Ook daar helpt dit traject bij. We begeleiden bij het maken van een realistisch verbeterplan en bij de uitvoering van de verandering. Precies met dat punt waarmee je je last kunt verminderen en de balans kunt herstellen.
Wordt dit heel gemakkelijk en ben je snel van al jouw klachten af? Het is realistischer om er rekening mee te houden dat het een proces kan worden met vallen en opstaan. Patronen, gewoontes of gedrag veranderen is nu eenmaal niet zo eenvoudig. Maar het is echt wel goed te doen. Zeker wanneer je je gesteund voelt en optimistisch bent over de nieuwe weg die je dan bent ingeslagen. En vaak merk je op dat punt ook al dat je je beter voelt. Dat biedt perspectief en motiveert om door te gaan!

Heb jij (lichamelijke) klachten, voel je je vaak erg moe of vraag je je af: “Hoe kom ik weer in balans?”
Dan is onze individuele training Balans werk en prive verbeteren iets voor jou!
Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl voor een kennismaking en gratis advies.
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.

Wil je geen traject van een aantal weken maar een flinke boost in 1 dag?
Dan is “Betere balans werk – prive” misschien iets voor jou!
Op dit moment zijn er weer plannen voor een fysieke bijeenkomst. “Betere balans werk – prive” is een heel kort traject bestaande uit: één hele dag met een kleine groep om te werken aan jouw balans. Voorafgaand aan deze dag plannen we een individueel coachgesprek (online). Op die manier kun je al het nodige voorwerk doen om een optimaal resultaat uit deze dag te kunnen halen. Wil je op de hoogte blijven wat betreft de planning en inhoud van deze dag? Stuur dan een email naar info@gb-ziektepreventie.nl met als onderwerp: “Betere balans werk – prive”

Vraag je je af of je (eerst) met je klacht naar de huisarts moet gaan?
Kijk dan op de website www.thuisarts.nl  of neem contact op met je huisarts.

P.S. Altijd en eeuwigdurend in balans zijn bestaat niet. Het leven kent nu eenmaal ups en downs en periodes van tegenslagen of extra drukte. Balans gaat niet om het streven naar een vlakke lijn maar veel meer naar een mooie en rustige curve. Een fijn en evenwichtig ritme waarin periodes van werk worden afgewisseld door vrije tijd. Een ritme waarin je van een gezonde dosis stress weer makkelijk en snel herstelt en je energievreters weinig kans geeft of zo nodig compenseert met energiegevers.

Terug naar het overzicht