Hoe kun je een medewerker activeren?
Zelfsturing, eigenaarschap, pro-activiteit… Hoe kun je een medewerker activeren om zijn gezondheid te bevorderen?
Ik kom het vaak tegen dat bij langdurig verzuim de binding met het werk en de collega’s weg is. De medewerker neemt niet zelf de regie en laat niets meer uit zichzelf horen. Jij wilt natuurlijk graag een proactieve houding. En merken dat de medewerker er alles aan doet om het herstel te bevorderen. Bespreek dat dan ook. In de eerste dagen en weken na een ziekmelding heb je de grootste kans om verzuim positief te beïnvloeden.
Moment van ziekmelding
Als een medewerker zich ziek meldt en je vermoedt dat dit wel eens wat langer kan gaan duren is het verstandig om dit meteen te bespreken. Ook als de medewerker op dat moment aangeeft dat er niet meer aan de hand is dan een griepje, laat weten dat je je zorgen maakt. En dat je er voor de medewerker bent.
Als werkgever mag je niet vragen waarom de medewerker zich ziekmeldt maar je mag wel vragen hoe het gaat. Hoe de medewerker zich op het werk voelt, of hij tevreden is met de taken en verantwoordelijkheden. Hoe hij de samenwerking ervaart en de werk-privé balans. Het is ook verstandig om te vragen of er andere dingen spelen die op dit moment zorgen geven of extra energie kosten.
En je vraagt of er nu werkproblemen ontstaan door de afwezigheid. Zijn er taken die de medewerker moet overdragen of toch nog kan oppakken? Je vraagt ook wat hij gaat doen om zijn gezondheid en het herstel te bevorderen. Zorg ervoor dat de medewerker verantwoordelijkheid neemt voor het verzuim. Dit creëer je natuurlijk al vooraf in je team door verzuim bespreekbaar te maken en uit te leggen dat je deze vragen stelt tijdens een ziekmelding.
Daarna
Ook na de ziekmelding is het belangrijk dat je goed contact houdt. Check regelmatig hoe het gaat en vraag wat de medewerker gaat doen. Vraag door als de situatie niet verbetert en schakel in overleg hulp in zodat je medewerker goed begeleid wordt om te werken aan herstel. Dit leidt vaak tot een betere terugkeer.
Daarvoor
Het is ook belangrijk om te kijken naar wat er voorafging aan de ziekmelding. Welke signalen waren er? Het is niet alleen belangrijk dat je signalen vroegtijdig herkent maar dat je ze ook op een goede manier bespreekt en aanpakt.
Wil je meer leren over signalen herkennen en oppakken, over medewerkers stimuleren en activeren, over omgaan met weerstand en het gedrag van medewerkers beïnvloeden? Wil je echt goede gesprekken leren voeren met je medewerkers? Tijdens ziekte, daarna en daarvoor?
Dan is onze online training “een echt goed gesprek voeren” iets voor jou.
Neem contact op voor een gratis adviesgesprek.