Plan van aanpak ziekteverzuim
Heeft jouw organisatie een compleet tactisch en strategisch plan van aanpak ziekteverzuim? Of heb jij als leidinggevende een plan, zodat je verzuim in jouw team effectief bestrijdt, begeleidt en terugdringt?
Oorzaak van ziekteverzuim vaak niet-medisch
Uit onderzoek van de Nederlandse Vereniging voor Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde (NVAB) blijkt dat ziekmeldingen in meer dan 80 procent voortkomen uit niet-medische oorzaken. Mensen voelen zich dan wel degelijk ziek of ze kunnen niet gewoon werken, maar de oorzaak ligt dus heel vaak niet in het medische vlak. Denk bij niet-medische oorzaken bijvoorbeeld aan problemen die voortkomen uit langdurige overbelasting / disbalans, conflicten, scheiding, verlies van een dierbare of financiële zorgen.
Om de oorzaak van (het risico op) ziekteverzuim te achterhalen moet je in gesprek zijn met de werknemers. Dat betekent dat leidinggevenden planmatig en doelgericht ruimte moeten geven, open moeten staan en tijd moeten nemen voor hun medewerkers. Dan kan er een echt gesprek op gang komen waarin je doorvraagt, hoort en aanvoelt wat er speelt. Echt luisteren dus, zodat je de problemen van je werknemer erkent en tijdig mee kunt denken over oplossingen.
Vraag hier ons gespreksmodel BAAS gratis aan.
Eerlijkheid
In gesprek zijn houdt ook in dat je eerlijk bent als leidinggevende. Je geeft eerlijk aan wat je waarneemt en wat dit met jou doet. Bijvoorbeeld als je je zorgen maakt of wanneer de werknemer niet naar verwachting functioneert. Veel verzuim komt voort uit onvrede en onmacht. En het feit dat dit op de werkvloer niet naar elkaar wordt uitgesproken. In een aanspreekcultuur waarin dit wel mogelijk is daalt het verzuim, groeit het werkplezier en ontstaan nieuwe perspectieven voor de toekomst.
De leidinggevende is bij uitstek de speler in de organisatie die een de medewerker kan bereiken en beïnvloeden. Alleen al omdat hij dichtbij staat en de medewerker het beste kent. Daar is wel durf, vertrouwen, veiligheid en goed voorbeeldgedrag voor nodig.
Om met plezier en gemak alles met je medewerker te kunnen en durven bespreken: “Effectieve (verzuim)gesprekken: met ziel en zakelijkheid“.
Gezonde organisatie
Alleen in een gezonde organisatie is een open gesprek over ziekteverzuimpreventie en duurzame inzetbaarheid mogelijk. Leidinggevenden communiceren niet alleen als de beste, ze geven in de praktijk ook het goede voorbeeld. Door te laten zien dat het normaal is om kritisch naar jezelf te kijken. Maar ook om je uit te spreken, feedback te geven en te leren van fouten. Een goede leidinggevende inspireert. Vanuit dat voorbeeldgedrag zullen medewerkers volgen en ook hun gevoelens, ideeën, zorgen en ambities delen. Door de juiste keuzes te maken kun je ziekteverzuim voorkomen en duurzame inzetbaarheid vergroten.
1. Proactief investeren
Voorkomen van ziekte en verzuim blijft natuurlijk het allerbeste! Maar dit blijkt voor veel organisaties een ingewikkelde opdracht. Het betekent namelijk dat er geïnvesteerd moet worden in iets voordat er zich een probleem voordoet. Dat is het lastige aan preventie. Zijn de uitgaven terecht? Is de investering überhaupt wel nodig? Je zult het misschien nooit zeker weten en dat maakt dat veel organisaties nog aarzelen om te investeren in preventie. De praktijk laat zien dat nog steeds alle aandacht uitgaat naar het oplossen van ziekte en verzuim. En dat is ontzettend jammer voor alle partijen. Natuurlijk kun je niet alle ziektes en al het verzuim binnen de organisatie voorkomen. Maar met een preventief beleid kun je wel heel veel problemen voorkomen.
2. Reactief investeren
Ondanks jouw inspanningen om ziekte en verzuim te voorkomen kan een werknemer toch uitvallen. In dat geval spreek je regelmatig met je medewerker en is het enorm belangrijk om goed contact met de werknemer te houden over de mogelijkheden en hoe je de verzuimperiode zo kort mogelijk kunt houden. Onze training geeft jou veel houvast en richting. Je ontvangt concrete handvatten en praktische tools zoals een digitale gesprekskalender, meerdere checklists, stappenplannen en voor elk gesprek een helder format. Met deze training leer je heel effectief te communiceren onder verschillende omstandigheden en met alle medewerkers. Zie hier ons voorbeeld verzuimgesprek.
Plan van aanpak ziekteverzuim ontwikkelen?
Wil je een compleet en effectief plan om verzuim aan te pakken?
Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.