Reflecteren en feedback geven

Geplaatst op

Reflecteren en feedback geven

Reflecteren (jezelf een spiegel voorhouden) kun je leren. Feedback geven (de ander een spiegel voorhouden) ook. Samenwerken in teams kan niet zonder. Maar dan blijkt het in de praktijk toch nog heel lastig om als team op gezette tijden te blijven reflecteren en elkaar van opbouwende feedback te voorzien. Geen tijd, geen zin, geen noodzaak… noem het maar. Er worden verschillende redenen aangevoerd. En dus wordt reflecteren en feedback geven te vaak overgeslagen. Met alle gevolgen van dien!

Want iedereen zag het wel aankomen dat die ene collega het niet meer naar zijn zin had en weg zou gaan.
En dat het die andere collega allemaal te veel werd.
Daarnaast ergeren velen zich aan Jantje, praten over Pietje of denken bezorgd aan Keesje. En bijna iedereen klaagt over leiderschap in deze organisatie. Dat laatste is dan overigens wel terecht!

Want als je wilt dat medewerkers open en eerlijk zijn, goed samenwerken, zich ontwikkelen en persoonlijk leiderschap tonen, dan moet je dit als leidinggevende faciliteren en in goede banen leiden.

In veel teams is er een cultuuromslag voor nodig. Een reflectie- en aanspreekcultuur ontstaat niet vanzelf.

Aandacht voor jezelf en voor elkaar moet ten eerste heel regelmatig worden ingepland. Als leidinggevende creëer en bewaak je de tijd en ruimte hiervoor.
Maar er is meer voor nodig. Want er kan eerst veel weerstand in het team ontstaan om deze cultuuromslag te maken. Dit is meestal vanuit een gevoel van onveiligheid. Of onwetendheid en onkunde. Als leidinggevende onderzoek je wat er nodig is om de kennis en kunde bij te spijkeren en een veilige omgeving te creëren. Dit doe je als leidinggevende niet alleen, maar samen met het team.

Er wordt in teams veel gepraat maar niet altijd zinvol en constructief. Leg daarom met elkaar de kaders vast en bepaal samen wat de gedragsregels zijn. Echt met elkaar in contact zijn doe je regelmatig, planmatig en gestructureerd. Met als doel om problemen voor te blijven.

Plan je teambijeenkomsten in!

Plan je teambijeenkomsten in!

Plan de teambijeenkomsten alvast een jaar vooruit.
Bij voorkeur elke week.
Dat schept duidelijkheid en het houdt de communicatie open.
Dat je deze cultuuromslag gaat maken staat vast, alleen de manier waarop kan onderwerp van gesprek zijn.

Wil je weten hoe we jou hierbij kunnen helpen?
Wat er voor nodig is om de kracht van het team in te zetten om problemen te voorkomen?

Neem dan hier contact op om op jouw situatie te reflecteren en onze feedback te ontvangen.

Of lees verder over onze aanpak voor teams.

 

 

Terug naar het overzicht