Tips voor gezond thuiswerken

Bent u een thuiswerker en op zoek naar tips voor gezond thuiswerken?
Thuiswerken kan uw gezondheid beïnvloeden. Uw lichamelijke gezondheid maar zeker ook uw mentale gezondheid.
U kunt zich angstig voelen of somber zijn, stress ervaren of andere klachten ontwikkelen.
Het is belangrijk om dan extra aandacht te besteden aan uw mentale gezondheid.
Lees hier meer over mentale gezondheid thuiswerken 

Of u bent leidinggevende en op zoek naar tips over leidinggeven aan thuiswerkers .

Tips voor gezond thuiswerken

Algemene tips voor gezond thuiswerken:

1. Zorg voor structuur en een reële dagindeling

Maak een reële dagplanning en probeer zoveel mogelijk regelmaat aan te houden. Dit doet u onder andere door steeds op dezelfde tijden op te staan, te werken, naar bed te gaan en te eten.

2. Zorg voor voldoende ontspanning

Doe op een dag regelmatig korte ontspanningsoefeningen en minimaal één uur per dag iets voor uzelf waar u energie van krijgt.

3. Blijf regelmatig bewegen

Wissel stilzitten af met pauzes waarbij u in beweging komt. Sta op, beweeg, ontspan en strek uw spieren, kies voor verschillende korte beweegactiviteiten of maak een fijne wandeling. Bewegen is goed voor het lijf maar heeft ook een positief effect op de concentratie.

4. Probeer voldoende te slapen

Bouw ook ’s avonds regelmaat in. Probeer elke avond op hetzelfde tijdstip naar bed te gaan. Zorg dat u al ontspannen bent voor u naar bed gaat. Maak geen gebruik van beeldschermen vlak voor het slapen gaan. Beter sport u ook niet laat op de avond. Neem ook geen hete douche meer. Wanneer u voldoende slaapt, kunt u de dag veel beter aan.

5. Laat los waar u geen invloed op hebt

In tijden van onzekerheid proberen mensen vaak op de een of andere manier ergens controle over te krijgen. Het is goed om u te realiseren dat onzekerheid bij het leven hoort en dat u over veel zaken in het leven geen controle hebt. Probeer hier mee (te leren) om te gaan. Vraag om hulp wanneer dit moeilijk voor u is. Loslaten waar u geen invloed op hebt zal u veel ruimte, plezier en ontspanning opleveren.

6. Voorkom sleur

Plan regelmatig iets leuks in, doe verschillende activiteiten om te voorkomen dat u het leven als een sleur ervaart. Blijf nieuwe dingen opzoeken en andere mensen ontmoeten. Daag uzelf uit. Probeer de humor ergens van in te zien. Onderneem zo veel mogelijk “live” maar desnoods zoekt u de afwisseling online.

7. Aandacht voor negatieve gevoelens

Praat met iemand over uw situatie en gevoelens. Dit kan een moeilijke stap zijn en het ontmoeten van mensen is voor u misschien lastig. Toch helpt het om te praten en uw emoties met anderen te delen. Het helpt ook om iedere dag drie positieve dingen op te schrijven die u die dag hebt meegemaakt, gedaan of gedacht.

Wanneer deze algemene tips voor gezond thuiswerken u onvoldoende helpen wordt het tijd om deskundige hulp in te schakelen. Specifiek voor uw situatie.
Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
U kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.

Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies