Werkstress verlagen

Geplaatst op

Werkstress verlagen is niet hetzelfde als de werkdruk verminderen. Om de werkstress te verlagen kijken we niet alleen naar de werkelijke hoeveelheid werk, maar vooral ook naar hoe de werkdruk wordt ervaren. Werkstress verlagen houdt vaak in dat de medewerker leert anders met de ervaren druk om te gaan. Zet in op het vergroten van betrokkenheid, werkplezier en eigenaarschap.

Uit onderzoek blijkt dat 20-25% van alle verzuimdagen direct verband houdt met werkstress. Uit onderzoek van TNO blijkt dat er per jaar 7 miljoen dagen worden verzuimd vanwege stress. Stress heeft een enorme impact op zowel werkgever als werknemer.

Wat is stress?

Stress is een ander woord voor spanning of druk.
Stress is niet per definitie ongezond.
Je hebt een bepaalde mate van stress nodig om goed te kunnen functioneren.
Gezonde stress is de spanning die je kunt voelen voor een optreden, sollicitatiegesprek, examen of een andere spannende gebeurtenis.
Gezonde stress zorgt ervoor dat je alert bent en snel kunt reageren en geconcentreerd kunt werken. Zodra de spannende gebeurtenis voorbij is, neemt de stress weer af.
Dat geldt hetzelfde voor werkstress. Het is de druk die er werkelijk is of die iemand ervaart.
Tot op een bepaalde hoogte is het ervaren van een beetje werkstress vaak prima.

 

In staat van paraatheid

Stress brengt je lichaam in staat van paraatheid. Het hormoon adrenaline komt vrij, ook wel het vlucht- of vechthormoon genoemd. Het lichaam is klaar om te reageren. Het gevolg op korte termijn is o.a:

  1. de bloeddruk gaat omhoog
  2. de hartslag stijgt
  3. er stroomt zuurstofrijk bloed naar de spieren, het hart en de hersenen
  4. de spieren spannen zich aan
  5. de longblaasjes verwijden zich en de ademhaling wordt sneller
  6. de spijsvertering komt op een laag pitje te staan

Wanneer wordt werkstress ongezond?

Als de stress een lange periode duurt, is er ook meer tijd nodig om hiervan te herstellen. Dus wanneer iemand vaak werkstress ervaart, of gedurende een langere periode, dan heeft dat uiteindelijk negatieve gevolgen voor de gezondheid. Ditzelfde geldt voor een hevige stressreactie. Dit kan bijvoorbeeld voorkomen na een heftige gebeurtenis. Hoe heviger de stressreactie, hoe meer tijd iemand nodig heeft voor herstel. Kortom: als stress lang aanhoudt, hevig is of vaak voorkomt en er is onvoldoende tijd en gelegenheid voor het lichaam om te herstellen, dan is er sprake van ongezonde stress.

De eerste tekenen van ongezonde stress kunnen zijn: vroeg wakker worden of slecht kunnen inslapen, een kort lontje hebben, veel piekeren, geen zin in werk of andere activiteiten, slecht kunnen concentreren, verminderde eetlust of juist veel eten. Dan moet je echt de werkstress aanpakken!

Wanneer een stressreactie in het lichaam nog langer duurt dan wordt er een ander hormoon aangemaakt: cortisol. Dit hormoon wordt ook wel het stresshormoon genoemd. Cortisol geeft veel energie en is nodig om te overleven. Maar het is ook schadelijk; het tast op den duur je immuunsysteem en hersenen aan. Niet zelden krijgen mensen last van infecties of merken zij dat wondjes minder goed genezen.
Maar ook krijgen zij vaak last van geheugen- en concentratieverlies. Zij voelen zich vaak uitgeput en heel erg labiel.

Positieve ontwikkeling

Gelukkig zetten veel werkgevers zich in om de werkstress aan te pakken. Het is belangrijk om vroegtijdig de signalen te herkennen en werkstress aan te pakken. Een snelle maar grondige analyse van de situatie is nodig om de werkstress te verlagen en weer een gezond evenwicht te vinden.
Het is belangrijk dat de energielekken worden gedicht en (nieuwe) energiebronnen worden aangeboord om het functioneren en de gezondheid te verbeteren.
Een paar tips:

  1. Bespreek verwachtingen, bijvoorbeeld over het lezen en beantwoorden van e-mail binnen en buiten werktijd.
  2. Bespreek hoe werkplezier en bevlogenheid kunnen worden verbeterd. Denk aan meer regelvermogen en bevoegdheden.
  3. Biedt ondersteuning aan, bijvoorbeeld een training time-management of een coach voor het aanleren van een effectieve copingstrategie om assertiever te worden. Lees hier verder over coping en gezond gedrag
  4. Geef aandacht aan uw mensen, neem regelmatig tijd voor een gesprek. Lees hier verder over aandacht voor alle medewerkers
  5. Toon begrip en waardering voor wat de werknemer doet.
  6. Zoek samen met het team naar oplossingen. Lees hier verder over de kracht van een team benutten   

 

Wilt u meer tips of een concreet plan van aanpak? Neem contact op of lees hier onze aanpak inzetbaarheid van medewerkers verbeteren.

 

Terug naar het overzicht