Voorbeeld verzuimgesprek
Ben je op zoek naar een voorbeeld van een verzuimgesprek?
Wanneer jouw medewerker zich ziek meldt dan wil je natuurlijk graag weten wat er aan de hand is en hoe lang het verzuim gaat duren. Maar je kunt niet zomaar alles aan je medewerker vragen. Dit recht heb je niet. Tegelijkertijd moet je een aantal dingen wél vragen, dit ben je zelfs verplicht. Het meldingsgesprek en de eventueel volgende verzuimgesprekken kunnen daarom best lastig zijn.
In onze training “Effectieve verzuimgesprekken; met ziel en zakelijkheid” leer je alles wat je nodig hebt voor echt effectieve gesprekken.
Deze training zit vol met nieuwe inzichten, praktijkvoorbeelden, tips, voorbeeldvragen, praktische tools en handige gesprekformats.
Tijdens een verzuimgesprek is de allerbelangrijkste vraag hoe het met je medewerker gaat. Maar je wilt ook weten wat de medewerker nodig heeft om zijn werkzaamheden weer op te pakken. Veel leidinggevenden vinden dit spannend en dat is helemaal niet zo vreemd: je hebt vaak met veel regels te maken. Maar ook met gevoeligheden en soms tegengestelde belangen.
We zien in de praktijk ook vaak dat een medewerker op sommige vragen geen antwoord kan geven omdat de vraag onverwachts komt. Daarom adviseren wij altijd om je medewerker jouw vragen toe te sturen. Zo kan de medewerker zich goed voorbereiden op het gesprek.
Of wat soms nog beter werkt: je vraagt de medewerker de antwoorden alvast voor het gesprek naar je terug te sturen.
Zo kun je je beiden goed voorbereiden op het gesprek en zal het gesprek soepeler en constructiever verlopen.
EXTRA TIP: zorg ervoor dat je medewerkers altijd op de hoogte zijn van de vragen die ze kunnen verwachten tijdens een verzuimgesprek. Bijvoorbeeld over waar en hoe ze bereikbaar zijn, over werkvermogen en over wat ze wel (weer) kunnen doen.
Om het je gemakkelijk te maken ontwikkelden we gesprekformats voor elk verzuim-gerelateerd gesprek:
- het meldingsgesprek
- het verzuimgesprek
- het frequent-verzuimgesprek
- het herstelgesprek
- het preventieve- of inzetbaarheidsgesprek
Je vindt ze allemaal in de training om te downloaden en om onbeperkt gebruik van te maken. Ook vind je daar een aantal andere formats, bijvoorbeeld voor een slecht-nieuwsgesprek en een format om je goed voor te bereiden op een heel lastig gesprek met meerdere denkbare scenario’s. Met voor elke stap in het gesprek een aantal voorbeeldvragen. Zo ben je altijd voorbereid en kun je heel eenvoudig de juiste vragen in de goede volgorde stellen.
Klik op de link voor meer informatie over de individuele online training “Effectieve verzuimgesprekken; met ziel en zakelijkheid”.
In de training vind je onder andere formats voor alle verzuim-gerelateerde gesprekken.
Klik hier als je alvast een format / voorbeeld van een verzuimgesprek wilt ontvangen.
Wil je meer weten over de training? Of ben je benieuwd bent naar ons complete plan van aanpak ziekteverzuim?
Neem dan contact op 👇