Wat is duurzaam inzetbaar

Geplaatst op

wat is duurzaam inzetbaarheid

Wat betekent duurzaam inzetbaar?

Duurzaam inzetbaar is de medewerkers die vitaal, vakkundig, gemotiveerd en in balans is om de eigen ambities én die van de organisatie waar te kunnen maken (NPDI-TNO). Duurzaam inzetbaar zegt iets over de medewerker in relatie tot de werkzaamheden: dus past de huidige en de toekomstige situatie van de medewerker bij de gevraagde taken en verantwoordelijkheden. Het gaat o.a. om de capaciteiten van de medewerker, de motivatie en de omgeving. En het gaat om dat wat zin geeft aan het leven. In de loop van de jaren kunnen deze factoren veranderen. Alleen flexibiliteit en aanpassen van alle kanten maakt duurzaam inzetbaar zijn van medewerkers mogelijk.
Duurzame inzetbaarheid is de mate waarin medewerkers productief, gemotiveerd en gezond kunnen blijven werken.

Wat is duurzaam inzetbaar in uw organisatie?

Het faciliteren en bevorderen van optimale gezondheid van medewerkers getuigd van goed werkgeverschap. Dit zal de inzetbaarheid van uw medewerkers vergroten.
Wij zijn van mening dat dit in elke sector en organisatie een primaire arbeidsvoorwaarde moet zijn. Wel kent elke sector zijn eigen knelpunten als het gaat om duurzaam inzetbaar zijn. Denk aan het verschil tussen een stratenmaker en een boekhouder. Wat duurzaam inzetbaar zijn concreet voor een organisatie betekent kan dus heel verschillend zijn. En dan is er ook nog het verschil per medewerker.

Hoe kun je inzetbaarheid vergroten?

Als het gaat om duurzaam inzetbaar te blijven hebben werkgever en werknemer daar beiden een rol in. En ieder een eigen verantwoordelijkheid. Wat u als werkgever kunt doen:

1. Leren en ontwikkelen

Vaak wordt er pas aan begeleiding en ontwikkeling van medewerkers gedacht als er al ziekte is of problemen zijn. Wij zijn juist voor begeleiding van de gezonde medewerkers. Bied alle medewerkers tijdig de ruimte en de middelen om te leren en te ontwikkelen. Om ook vooruit te kijken en preventief te veranderen. Zorg dat veranderen niet moeilijk is maar juist leuk en interessant. Maak daarbij ook gebruik van de kracht van het team. Plan regelmatig een werkoverleg zodat het team als geheel ook leert en ontwikkelt. Medewerkers leren ook van elkaar. En medewerkers kunnen elkaar ook daadwerkelijk ondersteunen. Op deze manier groeit zowel de medewerker als het team.
De juiste en meest effectieve interventie kiezen is dan wel belangrijk!

2. Meer autonomie en eigenaarschap voor medewerkers

Geef medewerkers zo veel mogelijk de kans om zelf te bepalen wat ze doen. Delegeer verantwoordelijkheden naar het team of naar medewerkers. Denk daarbij aan taken of bijvoorbeeld flexibele werktijden. Maar ook aan hun eigen ontwikkelplan en toekomst. Door medewerkers bewust de verantwoordelijkheid en regie over hun werk en toekomst te geven kun je er samen voor zorgen dat de medewerker duurzaam inzetbaar blijft. Lees hier ons blog over eigenaarschap: wat is eigenaarschap

3. In gesprek met medewerkers

De dialoog met medewerkers blijft het belangrijkste wapen. Zowel individueel als in teamverband. Een goed gesprek is van onschatbare waarde. Het is de manier om te signaleren wat er speelt en wat er nodig is. Het is de enige manier om er op tijd achter te komen. Een medewerker trekt vaak niet zelf aan de bel. Of het is al te laat. Door regelmatig in gesprek te zijn kun je dit voorkomen. Aandacht voor alle medewerkers!

4. Maatwerk voor elke medewerker

Elke medewerker is anders. Maak daarom afspraken op maat. Bijvoorbeeld over werktijden of werkplek. Wanneer je er voor openstaat, dan is er vaak heel veel meer mogelijk. Laat de medewerker zelf oplossingen voor zijn behoefte aandragen en onderzoeken binnen het team wat er mogelijk is. Stimuleer medewerkers en teams om creatief te zijn en in mogelijkheden te denken.

5. Betrek de medewerkers

Medewerkers kunnen op allerlei gebied een waardevolle bijdrage leveren. Ook als het gaat over de visie, missie en doelstelling van het team. Vaak willen medewerkers graag maar wordt hun input niet gevraagd of niet serieus meegenomen. Maar juist zij kennen het reilen en zeilen binnen de organisatie. Maak daar dankbaar gebruik van. Zo creëer je betrokken medewerkers. En met betrokkenheid ontstaat er passie en bevlogenheid. Het effect hiervan is voor medewerker en organisatie heel groot.

Wat is duurzaam inzetbaar voor uw medewerker? Ga het gesprek met ze aan. Wij kunnen u daarbij helpen. Lees meer over onze aanpak: aanpak gezondheidsbevordering

Bent u benieuwd naar hoe wij samenwerken of wat we voor uw organisatie kunnen betekenen? Neem dan hier contact op.

Terug naar het overzicht