Wat te doen tegen piekeren?

Geplaatst op

Uit verschillende onderzoeken blijkt dat veel mensen zich zorgen maken over de toekomst en vaak piekeren over (de gevolgen van) corona, over het klimaat, maar ook de wereld. de gezondheid en de financiële situatie wordt vaak genoemd.
Heb jij dat ook? Dat je ergens steeds weer aan denkt en er over nadenkt hoe het verder moet? Dan weet je inmiddels ook dat je denken helemaal niets oplost.
Wist je dan ook dat het zelfs schadelijk is voor je gezondheid? Daarom is stoppen met piekeren zo belangrijk.

Wat is piekeren? En wat te doen tegen piekeren?
Lees verder of bekijk onze training Stoppen met piekeren

 

 

 

 

 


Wat is piekeren?

Piekeren is heel veel denken over iets wat er zich mogelijk in de toekomst zou kunnen gaan voordoen. Andere woorden zijn bijvoorbeeld: peinzen, tobben, malen, prakkiseren. Piekeren is een copingstijl, een manier van omgaan met een ongemakkelijke situatie.

Piekeren speelt zich af in je hoofd. Het is een rationeel proces; je probeert controle over de situatie te krijgen door er steeds maar weer over na te denken. Door de situatie niet ‘los te laten’ in je hoofd lijkt het of je grip op de situatie hebt.

Als ‘denken over de situatie’ jouw favoriete copingstijl is, jouw automatische manier om met ongemakkelijke situaties om te gaan, dan ligt het gevaar op de loer om hierin af en toe door te schieten. In dat geval blijf je te lang en te veel nadenken over de situatie. Als er dan iets is waar je je zorgen over maakt, iets waar je onzeker of onrustig over bent dan is de kans groot dat je hierover gaat ‘malen’.

Is minder piekeren beter?

Absoluut. Want te lang, te vaak en te veel nadenken over iets wat in de toekomst misschien gaat gebeuren is niet goed voor je. De gedachten die je hebt zijn over het algemeen weinig optimistisch en of ze realistisch zijn weet je niet. Je doet namelijk aannames over wat er in de toekomst zou kunnen gaan gebeuren. En daar komt nog eens bij dat het getob vaak over zaken gaat waar je überhaupt geen invloed op hebt. En wanneer je wel invloed op de situatie hebt kun je beter iets anders doen dan tobben.

Al dat getob kost veel energie en tijd en levert vaak stress en stressgerelateerde klachten op. Bijvoorbeeld hoofdpijn, buikpijn of andere pijnklachten. Slapeloosheid, vermoeidheid en concentratieproblemen. Stoppen met piekeren loont dus echt!

Wil jij minder piekeren?

Wanneer denken een hinderlijk automatisme is geworden heb je jezelf misschien al eens voorgenomen om te stoppen met piekeren. Dan heb je waarschijnlijk ook al ontdekt dat dat niet eenvoudig is. Er is geen knopje in je hoofd dat je uit kunt zetten waardoor je vanzelf gaat stoppen met piekeren. Je zet je eigen denken niet eenvoudig uit, en al helemaal niet wanneer je je zorgen maakt. Toch is er maar één advies: ga aan de slag en leer een andere manier om met ongemakkelijke situaties om te gaan! Dat zal je heel veel opleveren. Je zult ontdekken dat het echt anders en beter kan.

Wat te doen tegen piekeren!

Wat je in feite doet is vluchten in je hoofd. Denken en vooral niet voelen. Weg van een gevoel van onmacht, angst, onrust of iets dergelijks. Door te blijven nadenken over de situatie kun je wegblijven bij jouw (onplezierige) gevoel over de situatie.

Wat te doen tegen piekeren? Het begint met het opsporen van de onderliggende gevoelens in situaties waarin je gaat denken. Je wilt ze nu en later herkennen. Vervolgens ga je aan de slag met gevoelens voelen, ook ongemakkelijke gevoelens toestaan. Je zult merken dat dat veel minder erg is dan je misschien denkt. En dat je daardoor minder gaat denken.

Met de training “Stoppen met piekeren” leer je veel over jezelf. Je ontdekt op welke momenten, in welke situaties en waardoor precies jouw gepieker ontstaat. En natuurlijk ook wat je beter anders kunt doen.

Heb je voldoende antwoord gekregen op de vraag “Wat is piekeren?” en “Wat te doen tegen piekeren?” en wil je nu aan de slag, meld je dan aan voor de training Stoppen met piekeren

Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.

Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies

 

Terug naar het overzicht