Ziekteverzuim tegengaan
Ik kom ze regelmatig tegen. Leidinggevenden die het soms even niet meer zien zitten. Bijvoorbeeld hoe zij medewerkers inzetbaar kunnen houden. en ziekteverzuim tegengaan.
Wat is er aan de hand?
Als operationeel leidinggevende ben je het middel- en aanspreekpunt voor zowel je team als voor de organisatie. Je moet medewerkers ondersteunen, ze inspireren en faciliteren om het beste uit zichzelf te halen, hen ruimte geven voor creativiteit en innovatie, en ondertussen zorgen dat operationele processen vlekkeloos kunnen verlopen, prestaties worden geleverd en organisatiedoelen worden gehaald.
Klinkt als een leuke uitdagende rol.
In werkelijkheid voelt het voor veel leidinggevenden eerder als het bouwen van een kaartenhuis in de wind.
Het zorgt bij velen voor een ongemakkelijke spagaat tussen verwachtingen van bovenaf en van de medewerkers. En voor een enorm verschil tussen wat ze moeten, willen en kunnen doen.
Autonomie en eigenaarschap
In de ideale situatie schenken leidinggevenden hun medewerkers autonomie, vertrouwen en eigenaarschap.
Want je weet: dit stimuleert creativiteit, innovatie, verhoogt de motivatie en zorgt ervoor dat mensen met ideeën komen die daadwerkelijk uitgevoerd worden en impact maken.
Maar de praktijk is vaak anders: de leidinggevende is hartstikke druk, aan handen en voeten gebonden en komt nauwelijks met het team vooruit.
Oplossing
Hoewel deze situatie weinig ruimte lijkt te bieden voor optimisme, zijn er wel manieren om uit deze situatie te ontsnappen. Dit zijn enkele oplossingsrichtingen:
- Creëer een cultuur van ‘micro-innovatie’: Wanneer grote veranderingen moeilijk te realiseren zijn, kun je kleine, haalbare verbeteringen doorvoeren. Laat medewerkers experimenteren met kleine innovaties in hun werkprocessen. Ook zonder grote investeringen of reuzenstappen kun je een gevoel van vooruitgang, eigenaarschap en betrokkenheid creëren.
- Optimaliseer het gebruik van tools: Denk aan tools die de werkzaamheden kunnen vergemakkelijken, die de werkdruk verminderen en je meer tijd geven voor het ondersteunen van medewerkers.
- Ontwikkel mentorschapsprogramma’s: In plaats van medewerkers volledig afhankelijk te laten zijn van jou, kun je met mentoren de verantwoordelijkheid voor het overdragen van kennis delen. Collega’s kunnen elkaar ondersteunen, ideeën aandragen en elkaar aanmoedigen.
- Versterk de interne communicatie: Zorg voor regelmatig contact met je teamleden. Gebruik deze momenten om het werk te bespreken, maar luister vooral naar wat er speelt en geef ruimte voor ideeën en suggesties. Medewerkers voelen zich gezien en gehoord als ze hun gedachten kunnen delen. Ook als de antwoorden niet onmiddellijk beschikbaar zijn.
Zelf-innoverende teams
In plaats van de gebruikelijke top-down structuur, kun je overwegen om te gaan werken met een zogeheten “zelf-innoverend teammodel”. Het idee is vrij simpel: geef werkgroepen de verantwoordelijkheid over een specifieke taak of (deel)project, met voldoende ruimte om beslissingen te nemen en innovaties door te voeren. Cruciaal is dat de werkgroepen worden uitgerust met de juiste tools, kaders en informatie om effectief te kunnen zijn, en dat ze periodiek de ontwikkelingen en voortgang rapporteren.
Het “zelf-innoverend teammodel” verlicht niet alleen jouw werkdruk enorm maar geeft ook je medewerkers veel meer autonomie, eigenaarschap en verbinding onderling.
Ziekteverzuim tegengaan door inzetbaarheid te verbeteren
Dit teammodel is ook de basis van het project “Ontwikkeling van een inzetbaarheidsprotocol”. Jouw teamleden gaan in autonome werkgroepen aan de slag en bedenken haalbare oplossingen voor het verbeteren van de inzetbaarheid. Wie wil dat nou niet?
Ik wil aan de slag en ziekteverzuim tegengaan!
Of lees hier meer over een zelf-innoverend team.