Loopbaanbegeleiding

Loopbaanbegeleiding kan in het teken staan van het

 • (her)ontdekken van interesses en een passende loopbaanrichting
 • goed leren kennen van jezelf met al jouw unieke eigenschappen en kwaliteiten
 • maken van een gedegen plan van aanpak
 • daadwerkelijk aan de slag gaan en de benodigde stappen zetten op weg naar jouw doel

In de meeste gevallen gaat het om een combinatie van bovenstaande onderwerpen. Loopbaanbegeleiding kan voorkomen op verschillende momenten in een carrière. Samen met je coach ga je op onderzoek uit naar je situatie, interesses, talenten, drijfveren en toekomstwensen. Zodra deze in kaart zijn gebracht ontwikkel je samen een actieplan en ga je aan de slag.

Voor wie is loopbaanbegeleiding? En wat doet een loopbaancoach?

Loopbaanbegeleiding is geschikt voor iedereen. Van student of starter op de arbeidsmarkt tot iemand die al meer dan 35 jaar werkt. Uit onderzoek blijkt dat ruim de helft van alle Nederlanders hun eigen baan niet meer leuk vindt en dat een kwart hiervan ‘ziek’ wordt. Redenen kunnen zijn:

 • Het ervaren van stress op het werk
 • Geen of weinig invloed op het eigen werk
 • Taken en verantwoordelijkheden passen niet goed bij de kwaliteiten van de medewerker
 • Problemen met leidinggevende of met collega’s
 • Medewerkers voelen zich ondergewaardeerd
 • Medewerker ervaart niet (meer) de zin van het werk of is de uitdaging kwijtgeraakt

Wat doet een loopbaancoach?

Een loopbaancoach helpt je op gestructureerde en professionele wijze om de best passende loopbaankeuzes en stappen te maken.
De loopbaancoach kan dit niet voor jou doen, je moet er zelf voldoende tijd en aandacht aan besteden. Tijdens een loopbaantraject sta je stil bij wie je bent en waar je goed in bent. Wat de situatie nu is en wat je het liefst in de toekomst wilt. Door te onderzoeken, te reflecteren en met behulp van de vragen en opdrachten van je coach krijg je een beter en dieper inzicht in jezelf en in je behoefte. Verder investeer je tijd in het verkennen van je kansen en mogelijkheden. En ten slotte maak jij een keuze en ga je aan de slag met wat je wilt bereiken. Een loopbaancoach vraagt, prikkelt, spiegelt, begeleidt, stimuleert, steunt, motiveert en adviseert. Wat doet een loopbaancoach?

Het loopbaantraject van begin tot eind / Wat doet een loopbaancoach?

Om je een idee te geven van een loopbaantraject lees je hier de stappen die je doorloopt.

Stap 1 – Het intakegesprek

Het traject begint met een intakeformulier en een uitgebreid intakegesprek. Aan de hand van dit gesprek stelt de coach een plan op en geeft de coach een inschatting van het aantal benodigde gesprekken. Dit kan variëren van 4 tot 6 gesprekken. Er worden afspraken gemaakt over de samenwerking.

Stap 2 – E-learning en coachgesprekken

Je ontvangt jouw inloggegevens voor de online leeromgeving en jouw e-learning staat voor je klaar. Jij kunt nu op jouw moment en in jouw tempo aan de slag gaan met de interactieve e-learning. Aan het eind van een hoofdstuk plannen we een coachgesprek. De coachgesprekken spelen een grote rol binnen een loopbaantraject maar doordat je tussendoor ook zelfstandig aan de slag gaat met verschillende opdrachten, testen en oefeningen ben je optimaal voorbereid op de gesprekken en doe je in korte tijd heel veel nieuwe inzichten op.

Stap 3 – Inzicht krijgen, bewust worden, helder weten

Naar aanleiding van de huiswerkopdrachten en gesprekken wordt het je duidelijk wat jij kunt, wat je wilt en wat goed bij je past.

Stap 4 – Plan en uitvoering

Aan de hand van alle inzichten stel je een persoonlijk plan van aanpak op en ga je aan de slag in jouw dagelijkse praktijk. Jouw coach is beschikbaar voor support!

 

3  tips om een goede loopbaancoach te vinden

 • Stel al je vragen en maak je wensen kenbaar. Hoe concreter, hoe beter.
 • Bepaal vooraf wat je van je coach verwacht, van de samenwerking en spreek je verwachtingen uit.
 • Zorg ervoor dat je zelf de regie over het proces en je loopbaan houdt. Jij weet het uiteindelijk zelf het best wat bij je past.

Voel je een klik en heb je vertrouwen in de deskundigheid en in de aanpak van de coach, dan zijn de randvoorwaarden optimaal!

Neem hier contact op voor een gratis en vrijblijvend kennismakingsgesprek! Wat doet een loopbaancoach?

Of lees hier verder over de mogelijkheden die we bieden.