Zingevend werk

Zingevend werk, dat klinkt heel mooi toch? Maar wat is zingevend werk en wat betekent dit voor jou?
Als kind kreeg je vaak de vraag “Wat wil je later worden?”
Maar later gaat iedereen, inclusief jijzelf, er vanuit dat je “het” inmiddels geworden bent. Op volwassen leeftijd wordt er vooral gekeken naar wat je kunt en wat je niet kunt. En wat je eigenlijk zou moeten kunnen.
Door alle volwassen verantwoordelijkheden en ingesleten patronen lijkt er nu geen ruimte meer om te dromen. Je bent in een baan gerold en in een relatie. Door alle verantwoordelijkheden in je leven zit je nu behoorlijk vast. Je doet voornamelijk wat je moet doen en je werkt om te leven.

Opeens realiseer je je dat een deel van de vraag ongemerkt is beantwoord: je bent iets geworden. Maar was dit ook wat je als kind graag wilde? Veel mensen komen er op een bepaald moment in hun leven achter dat zij zijn afgedreven van waar ze vroeger van droomden. Dan wordt het tijd om weer te gaan dromen! En te fantaseren over je mogelijkheden en te visualiseren waar je echt blij van wordt. Of misschien is onze training zin geven aan het leven iets voor u!

“Wie zijn eigen wensen en behoeften negeert zal nooit meer dromen”

Hulpvraag

Als coach kom ik vaak ik aanraking met mensen die niet lekker in hun vel zitten. Niet zelden lijken zij vervreemd te zijn geraakt van de eigen waarden, dromen en drijfveren. Dat kan in de privésfeer zijn maar vaak ook op het werk. Er zijn een aantal signalen waar ik dan op let, die mogelijk verband houden met deze vervreemding:
– ongemotiveerd
– niet betrokken
– negatief of cynisch
– vermoeid
– frequent kortdurend ziek
– langdurig ziek, depressief of overspannen

Herkent u deze signalen bij uzelf, dan kunt u zich terecht afvragen of u nog wel op de goede plek zit en de juiste taak heeft.

Wat is zingevend werk?

Zingevend werk is werk dat als betekenisvol wordt ervaren. Werk dat belangrijk is en onderdeel van een groter geheel. Werk dat energie geeft en positieve gevoelens oproept als zelfvertrouwen, optimisme en werkplezier. Wat precies de inhoud en vorm van zingevend werk is, dat kan voor iedereen weer anders zijn. Maar dat het belangrijk is om zinvol werk te doen en zingeving te ervaren, dat geldt voor iedereen.

Werken aan zingeving

Sommige mensen reflecteren regelmatig op hun werk en leven, nog voordat zij problemen ervaren. Preventief, omdat ze weten dat het belangrijk is om mogelijke problemen in de toekomst voor te blijven. Maar vaak ook omdat zij zich graag blijven ontwikkelen. De meeste mensen komen met vragen naar aanleiding van een probleem. Een persoonlijke crisis, ontslag(dreiging) of een probleem in de samenwerking is voor veel mensen vaak de aanleiding om te erkennen dat zij misschien niet meer op de juiste plek zitten.

Vragen die werknemers mij dan vaak stellen zijn:

-ik heb het gevoel dat ik vastloop, hoe kan ik weer loskomen?
-ik ben niet tevreden maar waar komt dat door?
-is dit nu alles of zit er nog meer in het leven?
-ik doe dit werk wel, maar ben ik dit wel?
-ik heb geen energie en krijg van mijn werk ook geen energie. Hoe komt dat?
-ik voel me niet meer zo betrokken en heb minder plezier in mijn werk. Wat kan ik daar aan doen?
-als ik zo doorga dan haal ik de eindstreep (pensioenleeftijd) niet. Wat moet ik doen?

Vaak is het stellen van de vraag het begin van een keerpunt in het leven.
Misschien is de echte vraag nog niet gesteld, en is de kern van het probleem nog niet in zicht, maar het begin is gemaakt! De deur is opengezet om naar vastgeroeste patronen te kijken, alledaagse routines te onderzoeken, naar de toekomst te kijken en te werken aan zingeving.

Zingevend werk, waar vind je dat?

Zingeving heeft te maken met je persoonlijke waarden in het leven. Werk, dat als zingevend wordt ervaren, sluit aan bij je eigen drijfveren, waarden en normen. Om dat werk te vinden is eerst een grondig zelfonderzoek nodig. We volgen daarbij een aantal stappen:

  1. Wie ben ik
  2. Wat wil ik
  3. Wat kan ik

Door breed en grondig te onderzoeken, en even los te komen van wat je altijd hebt gedacht, krijg je inzicht in wie je werkelijk bent, wat je kwaliteiten zijn en waar je nu blij van wordt en energie van krijgt. Daar vind jij zingevend werk!

Persoonlijk en uniek

Het vinden van zingevend werk begint bij het ontdekken van wat precies bij jou past. Samen gaan we dit  onderzoeken. Het wordt een persoonlijke en unieke ontdekkingsreis.

Bent u werkgever? Dan wilt u uw werknemers hierin wellicht ondersteunen. Want u geeft om hun gezondheid en welzijn. En u bent zelf ook zeer gebaat bij bevlogen werknemers. Hoe fijn zou dat zijn wanneer uw werknemers elke dag enthousiast, pro-actief en met veel plezier komen werken.

Gunt u uzelf en uw werknemers zingevend werk?
Stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
U kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.

Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies