Voorbereiden op pensioen

Geplaatst op

Voorbereiden op pensioen

Niet zo lang gelden werd ik gebeld door Peter. Peter is 64 jaar oud, werkt al ruim 30 jaar bij een bank en gaat binnenkort met pensioen. Althans dat was het plan. Eigenlijk wilde Peter altijd zo rond zijn 63e of 64e levensjaar stoppen met werken. Zijn vrouw is 4 jaar geleden gestopt en financieel is het nu zo geregeld dat Peter ook met pensioen kan gaan.

Maar er is iets in mij, zegt Peter, waarom ik de stap nog niet zet. Ik weet niet wat het is maar het idee dat ik nooit meer terug kan houdt me tegen. Daar komt bij dat ik helemaal geen idee heb wat ik straks moet gaan doen. Wat moet ik met al die vrije tijd als ik met pensioen ben?

We hebben altijd gezegd dat we, als we met pensioen zijn, nog wat willen gaan zien van de wereld. Maar een echt grote reis maken, ver weg en lang van huis, daar heb ik eigenlijk helemaal geen behoefte meer aan. Ondertussen hebben we ook 2 kleinkinderen gekregen en nu wil ik liever dichtbij huis blijven.

Tegen de mensen die me er naar vragen zeg ik vaak dat ik er erg naar uitzie om straks met pensioen te gaan. Alle vrijheid te hebben om te doen en laten waar ik zin in heb. Maar ondertussen beangstigt me diezelfde vrijheid. Misschien moet ik me zo langzamerhand eens goed gaan voorbereiden op pensioen.

Voorbereiden op pensioen, is dat nodig?

Of het voor jou echt nodig is om je mentaal (al dan niet met een coach) voor te bereiden op het pensioen is moeilijk zo te zeggen. ieder mens is anders. Belangrijkste criteria zijn hoe je het zelf inschat en hoe jij je er bij voelt. Maar dan nog is het waarschijnlijk lastig hierop een sluitend antwoord te geven. Achteraf is het natuurlijk altijd makkelijker. Misschien dat je iets kunt hebben aan wat sommige mensen hierover achteraf aangeven. Want met enige regelmaat zijn er mensen die zich, nadat ze al een tijdje met pensioen zijn, heel graag beter hadden willen voorbereiden. Deze mensen ervaren vaak een zekere leegte, een gebrek aan structuur, soms aan sociale contacten en verbinding met mensen of aan een zinvolle invulling van de dag. Niet zelden wordt er dan gesproken over een (zwart) gat.

Voorbereiden op pensioen, wat kun je doen?

Wat je in elk geval kunt doen is op tijd aandacht schenken aan de nieuwe fase en echt stilstaan bij wat er komen gaat. Je voorstellen wat er precies voor jou gaat veranderen, in positieve en in negatieve zin. Je inleven in wat dit voor je zal betekenen, wat dit met je zal gaan doen. Je kunt je voorbereiden op je pensioen door een gedegen plan te maken zodat je het ‘zwarte gat’ kunt vermijden en er voor kunt zorgen dat je straks ook echt voluit gaat genieten van je verdiende vrijheid en vrije tijd!

Wil jij je ook goed voorbereiden op pensioen? Dan is onze training Met pensioen, en dan? iets voor jou!

Meld je aan of stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.
Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies 

 

Wil je je voorbereiden op pensioen maar dan op de financiële en praktische kant ervan? Kijk op de website van de overheid: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/algemene-ouderdomswet-aow/vraag-en-antwoord/checklist-met-pensioen-gaan

Terug naar het overzicht