Houd uw zorgprofessionals gezond en inzetbaar!

Geplaatst op

Het is nu of nooit: houd uw zorgprofessionals gezond en inzetbaar!

De gezondheid van zorgprofessionals stond al jaren onder druk. Als gevolg van personeelstekort, hoge werkdruk en een gebrek aan autonomie zagen we de laatste tijd het ziekteverzuim weer stijgen en de vitaliteit van individuen en teams afnemen.

Het gevolg van de huidige gezondheidscrisis laat zich niet moeilijk raden.
Zorgprofessionals werken momenteel onder extreem zware omstandigheden. Zij draaien extra lange diensten, nemen extra verantwoordelijkheden op zich, moeten met een beperkt aantal mensen en middelen een ongekende prestatie leveren.
En dat doen ze! Zonder protest of geklaag, het is echt geweldig!
Ondanks dat er elke dag meer van ze gevraagd wordt, lukt het blijkbaar nu nog steeds om op te rekken en op te schalen. Maar de rek zal er toch een keer uit zijn. Deze krachtsinspanning vraagt zo veel van deze mensen dat we de rekening een keer gepresenteerd krijgen. En wat dan?

Houd uw zorgprofessionals gezond en inzetbaar!

Zorgprofessionals worden op dit moment overvraagd en het einde is nog lang niet in zicht.
Daarom moeten we ons ondertussen bezighouden met de vraag hoe dit verder moet. Hoe we de gezondheidszorg gezond kunnen houden. Want ook na de piek in deze crisis moet het werk in de gezondheidszorg doorgaan. En ook zal de opgelopen achterstand nog op de een of andere manier moeten worden ingehaald.

We kunnen allemaal op onze vingers natellen dat deze beroepsgroep gehavend uit de strijd zal komen. Ik verwacht grote gezondheidsproblemen wanneer er niet tijdig voldoende support wordt georganiseerd. Hoe gaan we er voor zorgen dat er nu maar ook straks voldoende zorgprofessionals op de been blijven; gezond en inzetbaar? En dat ook hun leven spoedig weer in balans kan komen?

Investeer zo spoedig mogelijk in een gedegen en preventieve aanpak. Neem alle aspecten en factoren hierin mee.
Stel enkele kartrekkers aan om dit project te leiden; om de individuele behoeftes te analyseren, doelen te bepalen en een actieplan te maken.
Zorg voor maatwerk per afdeling, team of individu. En ga zo snel mogelijk aan de slag zodat elke medewerker binnenkort weer de regie over zijn of haar eigen leven terug kan nemen.

Belangstelling om met ons samen te werken aan de gezondheid van uw medewerkers?

Of lees hier verder over eigenaarschap in de zorg.

Terug naar het overzicht