Wat betekent zingeving?

Geplaatst op

Zin geven aan het leven gaat over betekenis geven aan het leven. Ieder mens wil voelen dat het leven zin heeft. Dat bepaalt de kwaliteit van jouw leven. En jouw leven voelt zinvol wanneer je doet wat echt belangrijk is voor jou. Vragen met betrekking tot zin geven aan het leven kwamen voorheen vooral voor bij de wat oudere generatie. Sinds corona houden veel meer mensen (ongeveer een derde*) zich bezig met vragen als “Wat betekent zingeving?” en “Hoe kan ik zin geven aan het leven?”

Wat betekent zingeving?

wat betekent zingeving?Deze vraag is niet eenvoudig te beantwoorden. Eigenlijk moet de vraag zijn “Wat betekent zingeving voor jou?’’. Zingeving houdt namelijk voor ieder mens iets anders in. Zin geven aan het leven kan te maken hebben met spiritualiteit, geloof of persoonlijke overtuiging. Maar ook met wat je doet of met de vrijheid die je hebt om zelf richting en invulling te geven aan het leven.

Toch zijn er ook dingen die vaak terugkomen en door veel mensen als zingevend worden ervaren. Dit geeft mensen over het algemeen een gevoel van zingeving:

 1. In verbinding zijn met anderen.
 2. Inzicht in jezelf en de wereld om je heen.
 3. Groeien, ontwikkelen en moeilijkheden overwinnen..
 4. Een groter doel nastreven.
 5. Anderen helpen.

Wat betekent zingeving volgens Loesje?

“De zin van het leven, die schrijf je zelf”

Zin geven aan het leven

Zin geven aan jouw leven doe je dus zelf. Jij bepaalt of je je leven zinvol vindt. En jij kunt invulling en ook zin geven aan het leven. Niet omdat alles maakbaar is in het leven. Maar je bent wel zelf verantwoordelijk voor wat je doet en hoe je jouw leven beoordeelt. Hoe je iets beoordeelt kan echt van persoon tot persoon verschillend zijn. Een voorbeeld: een man die zijn baan kwijtraakte en nu huisman is kan dat als negatief beoordelen, zich er voor schamen, bij de pakken neer gaan zitten, zich nutteloos voelen en ongelukkig.

Maar hij kan er ook wat goeds van maken. Door het thuisfront optimaal te runnen. Zodat de kinderen het goed hebben en zijn vrouw carrière kan maken. Zijn bijdrage aan het geheel is bijzonder waardevol en hij zal het als zinvol ervaren. Het is dus maar hoe je het bekijkt.

Zingeving en kwaliteit van leven  Wat betekent zingeving

Zingeving en de kwaliteit van leven die jij ervaart worden grotendeels bepaald door je denken. Je gedachten over jezelf, over anderen en over de wereld om je heen. Ben je op zoek naar de zin van je leven dan helpt het vaak al om te leren anders te denken zodat je de kwaliteit van je leven kunt zien en kunt ervaren. Bijvoorbeeld wanneer je realistischer denkt. Of positiever. Maar je kunt ook nadenken over jouw persoonlijke normen en waarden, of je er wel naar leeft en of ze nog wel kloppen.

Tot slot is het belangrijk om je te realiseren dat je niet alles in de hand hebt, ook niet wat betreft zin geven aan het leven. Je moet het leven ook een beetje moet nemen zoals het komt. En accepteren dat dingen vaak anders gaan dan je had gewenst. Er zijn zaken waar je geen invloed op hebt. Daarnaast is het goed om je te bedenken dat je niet kunt falen, maar dat je mag leren. Kortom: mildheid en flexibiliteit zijn eigenschappen die het leven heel plezierig kunnen maken. Deze eigenschappen zullen een belangrijke bijdrage leveren aan het ervaren van kwaliteit van leven.

Wanneer je steeds weer op zoek gaat naar de waardevolle dingen in je leven, dan zul je je elke dag bewust zijn van de zin van jouw leven. En de kwaliteit van leven met een dikke voldoende beoordelen!

“De zin van het leven zoek of vind je niet, die maak je zelf”
school of life

Voldoening

Dit is de TOP 6 van activiteiten die voldoening en zin geven aan het leven:

 1. Verbinden. Je verbinden met anderen kan op verschillende manieren maar de manier bij uitstek om verbondenheid te ervaren is via een oprecht en openhartig gesprek. De meeste mensen ervaren goede contacten en fijne gesprekken als waardevol en zinvol.
 2. Ontwikkelen. Nieuwe dingen leren geeft een gevoel van zinvol bezig te zijn. Verwachtingen overtreffen of beperkingen overstijgen geeft veel voldoening. Het gevoel dat je vooruitgaat of ergens beter in bent geworden vergroot het gevoel van (eigen)waarde.
 3. Inzicht krijgen. Inzicht in jezelf en in de wereld om je heen geeft een prettig gevoel. Wanneer je jezelf en de wereld om je heen een beetje beter begrijpt wordt het leven als plezieriger ervaren.
 4. Anderen helpen. Een erg belangrijke bezigheid om van je leven een zinvol bestaan te maken is je op gepaste wijze ten dienste stellen van anderen. Het leven van anderen beter of plezieriger maken. Anderen vooruit helpen.
 5. Doelen stellen die je eigenbelang overstijgen. Wanneer je met jouw doel ook een hoger doel nastreeft en anderen er ook hun voordeel mee kunnen doen zul je veel meer voldoening halen uit je prestatie. Door jouw doelen te verbinden aan een groter doel maak je ze nog belangrijker en raak je sterker gemotiveerd.
 6. Doen waar je goed in bent en wat past bij jouw persoonlijke waarden in het leven. Dat geeft een gevoel dat het klopt wat je doet. Dat het goed is zo.

Zin geven aan je werk

Dit geldt niet alleen voor je privé situatie maar ook voor je werksituatie. Zeker wanneer je een groot deel van de week aan het werk bent. Kijk dan ook eens naar wat jouw taak is, hoe je bijdraagt aan het geheel en hoe je jouw werk en verantwoordelijkheden ervaart.
Vind jij dat je zinvol bezig bent? Haal je voldoening uit je werk?
Lees hier verder over zingevend werk  

Wil jij ontdekken hoe je zin geeft aan je leven, betekenis geeft aan je dagen en voelen dat jouw leven zinvol is?
Dan is de training Zin geven aan je leven echt iets voor jou!
Of wil je op een bijzonder inspirerende en creatieve manier aan de slag met zin geven aan het leven?
Kies dan de training Maak van je leven een kunstwerk.

Meld je aan of stuur een e-mail naar info@gb-ziektepreventie.nl
Je kunt ook bellen naar 06-36532662. Spreek dan een bericht en telefoonnummer in.
Of neem hier contact op voor gratis en vrijblijvend advies 

* Dit blijkt uit een onderzoek van R2Research.

Terug naar het overzicht